Skrevet af: Lise, medstifter af North of Eden

For lidt under to år siden mødtes Katrine og jeg for første gang nogensinde og for lidt over et år siden startede vi sammen kontorfællesskabet/apartment store/designnetværket North of Eden. Årsagen til Katrines og mit første møde var, at Katrine var ved at starte en webshop med dansk design og jeg havde en webshop med danskproduceret design, hudpleje og delikatesser. Vi mødtes for at udveksle erfaringer og under mødet viste det sig, at vores drivkraft i bund og grund var den samme – vi ville gerne gøre en forskel for danske ildsjæle og specielt for danske designere. Efter det første møde i foråret 2015, begyndte vi at mødes med jævne mellemrum og snakke om, hvad vi kunne gøre og hvordan. Først faldt tankerne på et online initiativ – en online salgsplatform eller en form for online netværk – men efter lidt snak frem og tilbage, blev vi enige om, at der er noget magisk over at møde folk fysisk og derfor ville vi satse på fysiske initiativer – et kontorfællesskab, en fysisk butik og foredrag/netværksmøder.

Jagten på lokaler til kontorfællesskabet gik i gang og pludselig stod vi med de hyggeligste lokaler i Guldsmedgade. Der var dog den udfordring i forhold til vores fysiske butik, at lokalerne var på første sal. Efter meget kort betænkningstid – vi turde ikke gå og væve for længe – blev vi enige om, at vi var klar på at tage udfordringen op. Der gik ikke lang tid fra, vi havde fundet lokalerne, til vi pludselig havde skrevet under på lejekontrakt og var i gang med at søge lejere til kontorfællesskabet. Den ene måned, der gik fra underskrivelse af kontrakt til indflytning, var mildest talt nervepirrende. Vi havde nemlig hverken investorer eller andre med en stor pose penge i ryggen… Det var bare os to og vores lille pose penge. Heldigvis var der stor interesse og de nye lejere, der kom til, var virkelig søde til at hjælpe med at få fyldt de resterende pladser op. Så på den officielle åbningsdag for vores apartment store d. 3. december (en halv måned efter indflytning), stod vi med et næsten fyldt kontorfællesskab og en butik fyldt med familie, venner og andre gæster. Det var megafedt! Det gav også ro i maven, at vi nu havde sikret os den månedlige betaling af huslejen og selvom vi ikke selv fik løn, så skulle vi heller ikke bruge penge på at drifte stedet.

Denne ro i maven varede cirka et halvt år… I månederne op til sommeren 2016 blev vi pludselig ramt af lejere, der fik job, lukkede virksomheder, blev gravide osv. Så på få måneder gik vi fra et fyldt kontorfællesskab til at cirka halvdelen af vores lejere havde opsagt deres plads. Alle sagde, at det ikke havde noget med os at gøre – hvilket jo var rigtig rart – men det gav da alligevel lidt sved på panden, da vi jo ikke havde en rig investor, der lige kunne smide en pose penge efter os og sige ”det skal nok gå”. Igen med hjælp fra vores lejere og netværk, fik vi fyldt pladserne op, og vi fik igen et fyldt kontorfællesskab.

Heldigvis kommer vi hele tiden tættere og tættere på noget, der er etableret og stabilt og det føles skønt. Katrines og mine roller bliver også mere og mere veldefinerede og vi bliver også hele tiden klogere og klogere på, hvad der er smart, og hvad, der er knap så smart. Katrine og jeg er meget forskellige på trods af, at vores drivkraft kommer fra det samme udgangspunkt. Katrine er uddannet indretningskonsulent, har øje for det æstetiske og er derfor blevet ansvarlig for vores butik. Jeg derimod kan godt lide nørdede ting som data og tal, at tage ud og snakke med nye mennesker og er derfor blevet ansvarlig for regnskab, vores netværk (som ikke direkte vedrører butikken) og så har jeg en lille spirende drøm om, at vi skal hoppe med på bølgen om at bruge data.

Vi har længe haft en drøm om at understøtte vores fysiske initiativer med en online tilstedeværelse og det blev en realitet i slutningen af 2016. Vi er slet ikke der, hvor vi gerne vil være endnu med webshoppen, men Rom blev jo heller ikke bygget på én dag, så mon ikke vi ankommer på et tidspunkt. Jeg tror i hvert fald, at 2017 bliver et år, hvor vi bliver endnu bedre til det, vi allerede laver, og får understøttet og tilpasset vores nuværende aktiviteter med andre tiltag. Så hvis du er nysgerrig og ligesom os er forelsket i dansk design, så følg med her på hjemmesiden, på Facebook eller Instagram. Derudover kan man jo kigge forbi vores apartment store og kontorfællesskab i Guldsmedgade 28 på første sal – vi kan så godt lide at få besøg!

Butikken har åbent:

Torsdag & fredag: kl. 11-17.30

Lørdag: kl. 11-15

og adressen er:

Guldsmedgade 28, 1. sal, 8000 Aarhus C.